Chips op je bips

Cursus voor kinderen met overgewicht

Dat er in Amerika veel mensen te dik zijn, weet iedereen. Maar dat dit in Nederland ook een steeds ernstiger probleem wordt, is minder bekend. Dit is niet alleen bij volwassenen, maar ook steeds meer kinderen hebben overgewicht.
Behalve dat dikke kinderen een grote kans hebben op allerlei gezondheidsklachten, kan overgewicht ook van invloed zijn op de omgang met hun leeftijdgenoten. Dikwijls worden ‘dikke’ kinderen meer gepest, en voelen zij zich minder waard dan hun leeftijdgenootjes. Ze worden daarom soms buitengesloten, ze schamen zich voor hun overgewicht en soms hebben deze kinderen een negatief zelfbeeld.

Doel
Kinderen leren in deze cursus hoe ze anders moeten eten en bewegen, maar ook hoe ze sociaal moeten omgaan met hun probleem. Dit is de reden dat de cursus is opgezet met medewerking van een diëtiste en dat naast de kinderen, ook hun ouders worden uitgenodigd voor twee bijeenkomsten. Daarbij wordt in deze cursus niet de nadruk gelegd op snel afvallen. In tegendeel: doordat kinderen in de groei zijn, is het juist ongezond om snel af te vallen. De kinderen leren gezond te leven en de voordelen van een passend gewicht worden sterk belicht.

Wie?
De cursus is voor kinderen in de leeftijd van 8-18 jaar, die kampen met overgewicht. Afhankelijk van de aanmelding worden de kinderen ingedeeld in hun eigen leeftijdsgroep.

Inhoud
De training start met een kennismakingsgesprek. Dit vindt plaats nadat er een bezoek is gebracht aan de huisarts. Het is vooraf belangrijk om te weten dat het overgewicht geen medische oorzaak heeft.
De kinderen komen 7 keer, 1 uur bij elkaar. Halverwege en na het afsluiten van de training vindt er een ouderbijeenkomst plaats. Elke bijeenkomst heeft een thema dat te maken heeft met overgewicht. In het kort worden het thema en de leerdoelen van de vorige bijeenkomst herhaald. Aansluitend wordt de huiswerkopdracht bekeken om vervolgens het nieuwe thema te bespreken. Het thema wordt bespreekbaar gemaakt in de vorm van een groepsgesprek, oefeningen, rollenspellen en video-opnames. De training wordt afgesloten met een leuke, sportieve bijeenkomst voor de kinderen én de ouders.

Lijkt de training ‘Chips op je bips’ iets voor jou, laat je vader/moeder dan contact opnemen met de Kinder- & Jeugdpraktijk of stuur een e-mailtje naar
info@kinderjeugd.nl.